Gamaspektrometrická charakteristika bítešské ruly v profilech Bobravy a Bílého potoka - Neuman, Petr (2010)
Na základě leteckého měření gamaspektrometrie byl v roce 2005 vytvořen soubor geofyzikálních map z vybraného úseku rosicko-oslavanské pánve. V těchto mapách je znázorněno i těleso bítešské ruly, které se zdá být poměrně homogenní. Cílem práce bylo pomocí terénního a laboratorního gamaspektrometrického měření zjistit, do jaké míry se naměřené hodnoty shodují s výsledky leteckého měření. Podle tohoto srovnání se měla určit homogenita bítešské ruly ve studovaných oblastech. Z naměřených hodnot bylo zjištěno, že bítešská rula je poměrně homogenní a vykazuje na granitoidní horninu velmi nízké hodnoty radioaktivního záření.