Vztah směrů údolních os a orientace geologických strukturních prvků v okolí Stříbrných Hor - Juráček, Jan (2010)
Práce se zabývá vztahem směrů údolí a orientace geologických strukturních prvků v okolí Stříbrných Hor na Českomoravské vrchovině. Cílem práce je zhodnocení vlivu orientace foliací a puklin na vývoj údolní sítě. Soubory foliací, lineací a směrů údolních os byly statisticky vyhodnoceny a porovnány. Na základě této komparace byly učiněny závěry o vlivu orientace geologických struktur na vývoj údolní sítě. Údolní síť je generelně predisponována ve směrech SSV - JJZ, JV, V - Z, SZ a ZSZ.