Amputace v historii lidstva - Smetanová, Kristýna (2010)
V mé bakalářské práci se věnuji historickému přehledu amputací v dějinách lidstva. Popisuji významné antropologické nálezy, stupeň hojení a v některých případech i nejpravděpodobnější interpretaci zákroku. V jednotlivých obdobích se soustřeďuji na úroveň vývoje operací, formu provedení a významné osobnosti, které se amputacemi zabývali primárně i okrajově. Prostřední část jsem věnovala fázím změn na kostech v průběhu dnů a týdnů, až do konečné podoby pahýlu. Ve třetí části jsem se zaměřuji na problematiku amputací v současnosti. Zabývám se v ní nejčastějšími příčinami, prováděnými typy, samotnou technikou, komplikacemi a následnou rehabilitací.