Neandertálci - Homo sapiens neanderthalensis nebo Homo nenaderthalensis? - Kunčíková, Tereza (2010)
Práce se zabývá problémem zařazení neandertálců do vývojové posloupnosti člověka. Řeší otázku, zda - li jsou neandertálci samostatný druh Homo neanderthalensis, či poddruh Homo sapiens neanderthalensis. Na základě literární rešerše pak shrne vývoj názorů na tuto problematiku. Rovněž popisuje základní anatomické rozdíly v morfologii současné a neandertálské populace. Poslední část práce se zabývá analýzou neandertálské archaické DNA a její využití při popisu genetické variability neandertálské populace.