Hodnocení hydrologicky rizikových oblastí ve vztahu k pozemkových úpravám - Kocián, Ondřej, 1986- (2010)
Práce se zabývá vztahy mezi antropogenním ovlivňováním krajiny a následnými dopady na hydrosféru. Zohledněny jsou rizika povodní, jakosti vod a vodní eroze. Důraz je poté kladen na popsání vývoje krajiny ve zvoleném povodí a v souvislosti na její současnou charakteristiku na převládající riziko. Nevhodného využívání oblasti vede k zesilování vodní eroze a tento faktor výrazně ovlivňuje další rizika, jako je kvalita vody a do značné míry také riziko povodní z důvodu nízké retenční funkce povodí. Za pomoci univerzální rovnice ztráty půdy USLE a geografických informačních systémů se snaží zjistit erozně ohrožené plochy a dráhy soustředěného odtoku, které představují potenciální ohrožení. Následně na tyto plochy, podle současných metodik, navrhuje změny vedoucí k přeměnám intenzivně využívaných pozemků na plochy extenzivní, především za pomoci plošných opatření. Provedená opatření by ve spojitosti s biotechnickými úpravami měla vést ke snížení celkového ohrožení povodí těmito faktory.