Vliv vytěžených sedimentů na nitrifikaci v půdě po aplikaci na zemědělskou půdu - Šindelářová, Lucie (2010)
Aktuálně řešeným a diskutovaným problémem je množství sedimentů uložených v hydrostatické síti České republiky. Sedimenty se hodnotí po stránce kontaminace, ale také jakou mají schopnost fungovat jako hnojivo. Ve starověku byl sediment brán jako hnojivo, často byly lidské usedlosti a obdělávané půdy situovány v blízkosti záplavových oblastí. V době průmyslové revoluce vzrostla kontaminace sedimentů a kvůli tomu byly až do nedávné minulosti považovány za odpad. Pohled na sediment se změnil. Množství odpadů, které je potřeba zpracovávat nebo obnovovat vzrůstá. Otázkou je, které odpady mohou být recyklované. Dnes je důležité zhodnotit, jestli daný sediment patří mezi látky, které mohou být využity pro regeneraci zemědělských ploch, nebo jestli se s ním má zacházet jako s odpadem. K tomuto hodnocení jsem ve své práci využila metodu Stanovení potenciální nitrifikace (PAO) půdních mikroorganizmů na základě pokynů vyhlášky č. 257/2009 Sb.