Společenstva vodních brouků (Coleoptera), vodních ploštic (Heteroptera) a vážek (Odonata) vrchovištních tůní: případová studie z Rolavských vrchovišť (Krušné hory) - Hrobařová, Pavlína (2010)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracování a vyhodnocení vzorků, které byly odebrány z vrchovištních tůní na Rolavských vrchovištích v Krušných horách v září roku 2009 a na Tříjezerní slati na Šumavě v srpnu 2009. Součástí této práce je rovněž literární rešerše k tomuto tématu. Celkem bylo zpracováno 16 vzorků ze sedmi lokalit. Pro vyhodnocení druhového složení taxocenóz byli determinováni vodní brouci (Coleoptera), vodní ploštice (Heteroptera) a vážky (Odonata). Na vrchovištích byly měřeny hlavní proměnné prostředí a charakteristiky jednotlivých tůní: teplota, pH, konduktivita, množství rozpuštěného kyslíku, průhlednost vody, hloubka v litorálu, vzdálenost mezi tůněmi atd. Získaná data byla statisticky analyzována pro zjištění hlavních environmentálních faktorů ovlivňujících složení společenstva vybraných skupin bezobratlých ve vrchovištních tůních. Celkově bylo určeno 45 druhů vodních brouků, vodních ploštic a vážek. Nejvyšší početnost byla mezi těmito skupinami zjištěna u vážek, kd