Celibát římskokatolických kněží - Bártová, Věra, 1987- (2010)
Práce se zabývá celibátem římskokatolických kněží. Ve stručném historickém přehledu je možné sledovat, jak se od prvotní církve projevuje snaha zavést celibát jako neoddělitelnou součást kněžské služby.Tato snaha vyvrcholila ve 12. století na II. lateránském koncilu prohlášením veškerých manželství kleriků za neplatná. Během celé historie je možné pozorovat boj proti povinnému celibátu. Ve snaze zjistit názory současných i bývalých kněží na celibát, jsem uskutečnila deset rozhovorů. Pomocí seznamu připravených otázek jsem zjišťovala, jak se vyvíjely názory jednotlivých kněží na povinný celibát během jejich života. Zda svůj názor na celibát nějakým způsobem měnili a pokud ano, tak z jakého důvodu. Jaký je jejich názor na povinný celibát, jestli souhlasí s jeho povinností nebo by raději byli pro jeho zdobrovolnění a další. V závěru rozhovoru pak každý respondent dostal možnost zmínit, co sám považoval za důležité.