Somatometrie dospívajících hráčů tenisu - Musil, Ondřej (2010)
První, teoreticky zaměřená, část práce zahrnuje následující oddíly. Nejprve vymezuje pojem dospívání a uvádí přehled jednotlivých druhů tělovýchovných aktivit a jejich dopadů na tělesný rozvoj během dospívání. Následně jsou probrány vlivy jednostranné opakované zátěže na organismus a činnosti spojené se zátěží. Závěrečná část se zabývá stručným popisem tenisu a somatometrie. Druhá, praktická část pomocí somatometrických metod získává data výběrového vzorku dospívajících hráčů tenisu. Ta následně porovnává s referenčním souborem a vyhodnocuje lateralitu zaměřenou na horní končetiny. Poté následuje vyhodnocení zdravotního dotazníkového šetření. V základních somatických rozměrech se zkoumaný soubor neliší, avšak v hodnotách laterality vy