Bělokarpatská lesní prameniště - potenciální refugia lesní malakofauny? - Tajovská, Eva (2010)
Tato práce se zabývá společenstvy měkkýšů pěnovcových lesních pramenišť Bílých Karpat. V první části byly shromážděny základní poznatky o faktorech prostředí ovlivňujících společenstva suchozemských a mokřadních plžů, o problematice refugií a fragmentárních stanovišť a informace o studované oblasti a její malakofauně. Hlavním cílem práce bylo na základě vlastních dat o skladbě malakocenóz pramenišť posoudit, zda mají lesní prameniště charakter refugií z pohledu lesní malakofauny. V srpnu 2009 byl proveden terénní výzkum společenstev měkkýšů na lesních prameništích a v jejich nemokřadním okolí na osmi lokalitách ležících v CHKO Bílé Karpaty. Společenstva měkkýšů byla vyhodnocena po stránce druhového složení a abundancí jednotlivých druhů. Byl zaznamenán charakter každé lokality, základní geografické údaje, vegetační poměry a bylo změřeno šest proměnných prostředí na každém prameništi - množství pěnovce a vody v prameništi, pH a konduktivita prameništní vody, množství světla pronikajícíh