Astrológia a d'alšie veštecké metódy u starovekých civilizácií. Predný východ a antický Rím. Antropologická analýza - Lachkovičová, Barbora (2010)
Diplomová práca Astrológia a ďalšie veštecké metódy u starovekých civilizácií. Predný východ a antický Rím. Antropologická analýza. podáva obraz o vešteckých metódach, praktizovaných u vybraných predovýchodných civilizácií, v komparácii s antickým Rímom, neopomenúc vplyv Etruskov a gréckej civilizácie. Predný východ je termín chápaný a vymedzovaný rôzne, najčastejšie však zahŕňa arabské oblasti severnej Afriky, štáty východného Stredomoria až k hraniciam Pakistanu a Indie. Z vešteckých metód sa dôraznejšie zameriava na vznik a vývin astrológie, ktorá bola v starovekom svete v úzko spojení s astronómiou. Opisuje jej zrod v Mezopotámii, kde boli prvými astrológmi Chaldejci. Reflektuje vplyv ptolemaiovskej astrológie a pohľad uzatvára situácia astrologického umenia v antickom Ríme. Ďalej sleduje divinačné metódy ako extispicium, nekromancia, oniromancia, auspicia a iné.