Funkce eikosanoidů u hmyzu - Miketová, Martina (2010)
Tato bakalářská práce je rešerší na téma funkce eikosanoidů u hmyzu. V první části jsou zmíněny dosavadní poznatky o eikosanoidech, zahrnující jejich chemickou podstatu, biosyntézu a také vliv eikosanoidů na imunitní reakce hmyzu. Samostatná kapitola pojednává o inhibitorech eikosanoidů a experimentech na nich založených. V této kapitole jsou také stručně uvedeny metodiky využívané ve studované problematice. Poslední a nejdůležitější částí je přehled nejvýznamnějších experimentů provedených v této oblasti, které by měly podat komplexní obraz o výsledcích, které byly doposud získány. Bylo zjištěno, že se eikosanoidy podílejí zřejmě na všech reakcích buněčné obrany u většiny skupin hmyzu patřících mezi holometabola i hemimetabola. V některých případech bylo dokonce zjištěno, že eikosanoidy mohou působit i zvýšení tělesné teploty jako reakci na infekci. Tato reakce probíhá stejným způsobem i u obratlovců. Je tedy zřejmé, že vlivy eikosanoidů na organismus se mezi obratlovci a bezobratlými