Modely hodnotenia zdravotných rizík perzistentných organických polutantov - Řiháčková, Katarína (2010)
Práca sa zaoberá najnovšími modelmi hodnotenia zdravotných rizík POPs s dôrazom na čo najreálnejšie zobrazenie expozície a zohľadnenie prítomnosti iných látok. Pozornosť je kladená najmä na donedávna málo diskutovanú problematiku dermálnej absorpcie látok a prestupu látok membránami. Rozoberá prístupy k hodnoteniu zmesí, vysvetľuje základné princípy a mechanizmy prestupu látok kožou, vymenováva a porovnáva jednotlivé modely využívajúce umelo vypestovanú a živú ľudskú aj zvieraciu kožu. Ponúka prehľad umelých membrán, ktoré sú využívané na simuláciu transportu látok kožou. Na záver uvádza návrhy na riešenie problémov, ktoré sa objavili v súvislosti s hodnotením rizík POPs, EHMC aj iných látok, hodnotí praktické využitie modelov a konkrétne ich využitie v Centre pro výzkum toxických látek v prostředí.