Hodnocení ekotoxicity vytěžených a dnových sedimentů ekotoxikologickými testy výluhů - Dymák, Michal (2010)
Sedimenty jsou důležitou součástí životního prostředí a ovlivňují v něm řadu procesů. S rozvojem civilizace však roste ovlivnění těchto procesů lidskou činností. Do prostředí vnášíme stále více látek v často nesnadno definovatelných směsích. Mnoho látek je z prostředí nakonec uloženo do sedimentů, kde se kumulují. Protože lidská společnost využívá vodní díla k mnoha účelům zvyšující se množství sedimentů v nich je nežádoucí ať už z kapacitních nebo z funkčních důvodů. Je tedy třeba tento materiál odtěžovat. Látky obsažené v sedimentech mohou být pro ekosystém toxické a proto je nutné zjistit obsah těchto rizikových látek a na základě výsledků kvalifikovaně rozhodnout o dalším osudu vytěžených sedimentů. Důležitou součástí hodnocení toxicity sedimentů jsou biotesty. V současné době jsou nejrozšířenější variantou testy s vodným výluhem sedimentu. Součástí této práce je souhrnný popis sedimentové problematiky a praktická část sestávající se z otestování 30 konkrétních vzorků.