Mechanismy degradace látek narušujících hormonální rovnováhu organismů - Blokešová, Nikol (2010)
EDCs jsou různorodou skupinou látek, které narušují hormonální rovnováhu organismů. Mezi EDCs patří např. PCBs, ftaláty, bisfenol A, DDT, ale také steroidní estrogeny, které jsou syntetizovány endogenně nebo uměle jako např. EE2 používaný coby součást antikoncepce. Steroidní estrogeny byly nalezeny v odpadních, podzemních i povrchových vodách po celém světě a jsou potencionálním rizikem kontaminace zásob pitné vody. Toto riziko představují především díky své schopnosti účinkovat již v řádech ng/l. Jako hlavní cesty jejich degradace se jeví biotransformace, sorpce a částečně i fotodegradace. Přestože byly vyvinuty citlivé analytické metody pro jejich detekci, v současné době existují jen omezené údaje o environmentálním chování a osudu těchto steroidů v různých složkách životního prostředí. V různých vyspělých státech jsou v současnosti optimalizovány podmínky provozu stávajících čistíren odpadních vod, které by vedly k větší účinnosti odstraňování EDCs a dále jsou vyvíjeny nové ...