Hirudo medicinalis (pijavka lékařská) - hledání příčin jeho kritického ohrožení v ČR - Strakošová, Jana (2010)
Hirudo medicinalis je v České republice druh kriticky ohrožený. Je to ektoparazit živící se krví obratlovců, zejména savců a obojživelníků, který je od starověku užíván v medicíně k tzv. „pouštění žilou“. Kvůli vysbírávání pijavek pro lékařské účely v minulých staletích ale došlo v Evropě k velkému úbytku lokalit. Dnes je druh ohrožen zejména devastací vhodných biotopů, což jsou malé vodní plochy s bahnitým dnem, litorální vegetací a výskytem obojživelníků. V ČR se pijavka vyskytuje jen na několika lokalitách, zatímco v některých okolních státech je relativně běžná. V Rakousku existují zprávy jen o dvou lokalitách z 90. let, na Slovensku bylo od roku 2000 nalezeno 6 nových lokalit. Německo potvrdilo mezi lety 2000-2009 29 nových lokalit, a to v jezerní oblasti na severovýchodě země. Nejvíce uspokojivá je situace v Polsku, kde bylo při posledním výzkumu objeveno 87 lokalit. V ČR probíhá intenzivní monitoring od roku 2005 a doposud bylo potvrzeno 13 lokalit H. medicilanis s centrem výsky