Nové biokatalyzátory z extrémofilních bakterií - Drienovská, Ivana (2010)
V posledných rokoch narastá záujem o štúdium mikroorganizmov prispôsobených životu v extrémnych podmienkach. Enzýmy pochádzajúce z takýchto organizmov vykazujú aktivitu v neštandartných podmienkach ako je vysoká alebo nízka teplota, vysoké a nízke pH, vysoký tlak alebo vysoká slanosť. Tieto vlastnosti činia biokatalyzátory izolované z extrémofilných mikroorganizmov zaujímavé z hľadiska ich využitia v biotechnologických procesoch. V rámci bakalárskej práce bude uskutočnená literárna rešerš mapujúca súčasný stav znalostí biochémie, biológie a využitia enzýmov získaných z extremofilných baktérií so zamerením na halofilné baktérie. Experimentálna časť bude venovaná klonovaniu, expresii a purifikácii vybranej halogénalkándehalogenázy pochádzajúcej z halofilnej baktérie Hahella chejuensis KCTC 2396. Vypurifikovaný enzým bude štruktúrne charakterizovaný metódou cirkulárneho dichroizmu. Jeho substrátová špecificita bude meraná s vybranou sadou halogénovaných alifatických uhľovodíkov. S ohľadom ...