Stav krajiny severně od Poličky a perspektivy jejího celkového zlepšení - Pohorský, Pavel (2010)
Bakalářská práce si dává za cíl zlepšit ekologickou, estetickou a hospodářskou hodnotu krajiny, tak aby vznikla harmonie. Je zaměřena na poznání stavu přírody ve vybraném území, které se nachází ve Východních Čechách, přičemž zohledňuje i historický vývoj. Příroda je popsána pomocí standardních ekologických postupů, jako například stanovení STG nebo míry antropogenního vlivu. Hlavním výstupem je řada konkrétních návrhů, řešících širokou paletu specifických nedostatků a příležitostí zájmového území. Dále nabízí revizi současného územního plánu včetně optimalizace ÚSESu. Text je doplněn velkými podrobnými mapami a kvalitní fotodokumentací