Hradec Králové - vývoj porodnosti ve městě a v okrese - Kratěnová, Helena (2010)
Práce se zaměřuje na vývoj porodnosti a plodnosti v okrese Hradec Králové, i v samotném městě Hradec Králové od počátku 90. let. V rešeršní části je zpracována teorie druhého demografického přechodu se snahou postihnout odlišnosti v jeho vývoji v západní Evropě a v ČR. Porodnost a plodnost jsou analyzovány pomocí dostupný i méně dostupných dat o tomto demografickém jevu. Hlavní důraz je kladen na identifikování regionálních rozdílů projevů odložení či snížení porodnosti a plodnosti mezi jednotlivými obce, ale i městskými částmi.