Mapování vlivu šíření bobra evropského (Castor fiber) na lesní porosty v krajině dolní Svratky - Franěk, Lukáš (2010)
Předkládaná práce se zaměřuje na mapování vlivu šíření bobra evropského na lesní porosty v krajině dolní Svratky. Působení bobra je zde sledováno a mapováno zejména na předem vymezených typech vodních útvarů. Množství bobrem poškozených dřevin je dále vyhodnoceno z různých hledisek. Hlavní snahou je zhodnocení prostorového rozšíření bobří činnosti a kvantifikace jejích dopadů na lesní ekosystémy.