Hlaváčovité ryby v České republice - Šlapanský, Luděk (2010)
Problematika nepůvodních druhů je v současné době stále více diskutovaným tématem. Nepůvodní druhy představují velké nebezpečí pro původní společenstva živočichů a rostlin. Tato práce se zabývala nepůvodními hlaváčovitými rybami na území České republiky a jejich případným vlivem na původní rybí společenstvo ve sledovaných úsecích dolní Moravy a Dyje. Cílem práce bylo porovnání druhové pestrosti a diverzity společenstva před a po výskytu hlaváčovitých ryb, vyhodnocení velikostního složení a CPUE. Pro odlov ryb byl použit bateriový elektrický agregát. Pro postihnutí delšího období byla do práce zahrnuta data získaná v roce 2008. Během dvou let (2008 a 2009) bylo proloveno celkem 3380 metrů břehové linie tvořené kamenným záhozem na 26 lokalitách. Na těchto lokalitách bylo zaznamenáno celkem 2287 kusů ryb náležících k 28 druhům a 7 čeledím. Nejpočetněji zastoupeným druhem litorálního společenstva byla hlavačka mramorovaná. K dalším početnějším druhům patřili jelec tloušť, hořavka duhová, h