Description of microflora of gastrointestinal tract ow western lowland gaorillas (Gorilla gorilla gorilla) - Vlčková, Klára (2010)
Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí: rešeršní a experimentální. V rešerši bylo popsáno složení a nutriční hodnoty potravy goril (Gorilla gorilla gorilla) ve volné přírodě a v zajetí. Dále byla popsána mikroflóra gastrointestinálního traktu lidí, její funkce a význam, vývoj a faktory ovlivňující její složení. Do rešerše byl také zahrnut popis mikroflóry lidoopů a bakteriální přenosy mezi lidmi, lidoopy a hospodářskými zvířaty. Poslední část rešerše byla věnována nekultivačním molekulárním metodám používaným pro profilování mikroflóry (PCR-DGGE a Real-time PCR). V experimentální části byly pomocí těchto technik porovnány fixační metody pro dlouhodobé uchovávání bakteriální DNA ve vzorcích trusu (RNA later a 96% etanol) a metoda zmražení. Následně byla popsána a porovnána mikroflóra goril z volné přírody a ze zajetí. Dále byly osekvenovány vybrané bakteriální fragmenty DNA získané z DGGE a porovnány s EMBL databází nukleotidů. Získané sekvence patřily v mnoha případech dosud nekul