Žadonění jako manipulační signál v systému hostitel-hnízdní parazit - Bolcková, Tereza (2010)
Mláďata hnízdních parazitů, která vyrůstají v hostitelském hnízdě, si během evolučního vývoje vyvinula určité strategie, kterými jsou schopna své hostitele oklamat. Mládě k této manipulaci využívá rozmanité akustické i vizuální projevy označované jako žadonění, kterými se snaží docílit vyšší frekvence krmení, a u hostitelů, kteří rozpoznávají mláďata, skrýt svou pravou identitu, a zabránit tak odmítnutí. Žadonění je v tomto případě manipulačním signálem, který má u parazitů některé specifické rysy. Mládě parazita není příbuzné k hostitelským ptákům ani k hostitelským mláďatům, jež s nimi mohou hnízdo sdílet, a tak může být jeho žadonění přehnané a sobecké. Z energetického hlediska je žadonění parazita nenákladné, ale může významně ovlivňovat riziko predace. Ve své práci shrnuji způsoby žadonění parazitických mláďat u jednotlivých skupin hnízdních parazitů, poukazuji na rozdíly žadonění mezi parazity vyrůstajícími v hnízdě s mláďaty hostitele a těmi, kteří vyrůstají v hnízdě hostitele s