Downův syndrom, aneb co matky čeká - Vrbková, Kateřina (2010)
Tato práce se zabývá nejznámější a nejčastější chromozomální poruchou, kterou je Downův syndrom. Cílem bylo popsat, na co se musí budoucí matka takového dítěte připravit, diagnostiku tohoto syndromu a potvrdit či vyločit možnou souvilost věku matky na incidenci Downova syndromu. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část popisuje problematiku Downova syndromu, tudíž na co se matka musí připravit. Zmiňuje se o historii, diagnostice, možných zdravotních projevech a o vývoji takto postiženého dítěte. Praktická část analyzuje výsledky dotazníkového šetření, ve kterém byly získávány zkušenosti matek s tímto postižením v době těhotenství i po porodu.