Alternativní metody v porodní asistenci dříve a nyní - Lešková, Monika (2010)
Předložená bakalářská práce se věnuje sumarizaci informací o vybraných altenativních metodách - fytoterapii, aromaterapii a homeopatii. Pro úplnou přehlednost jsou další častěji užívané alternativní metody vypsány a stručně okomentovány v začátku obecné části. V obecné části všeobecně jsem se zaměřila na historický vývoj daných metod a jejich charakteristiku (způsob zpracování surovin, mechanismus účinku, aplikaci, užívání). V části speciální jsem vybrala nejčastěji uváděné potíže spojené s fyziologickým těhotentsvím, pro přehlednost jsem je rozřadila do trimestrů. Každá z obtíží má mnoho alternativ řešení, ať již z oblasti fytoterapie, aromaterapie nebo homeopatie. Vybrala jsem pouze takové, které jsou nenáročné na přípravu a dostupné ve všech ohledech. Výčet alternativních řešení v žádném případě není kompletní, snažila jsem se však uspořádat všechna pro mne dostupná fakta. Práce by měla sloužit jako podklad pro zhotovení informační brožury, jejíž hlavním úkolem bude edukace těhotných žen.