Kojení nedonošeného novorozence - Bariczová, Aneta (2010)
Tato práce se zabývá kojením nedonošených novorozenců. Cílem bylo shromáždit takové informace, které vysvětlí určité odlišnosti od kojení novorozenců narozených v termínu a zjistit míru informovanosti matek předčasně narozených dětí o tomto problému. V teoretické části je vysvětlen termín nedonošený novorozenec, anatomie prsu a fyziologie laktace. Dále již je práce zaměřena na odlišnosti kojení nedonošených novorozenců - vývoj sání, polykání, pasáže, trávení a resorpce živin, zvláštnosti výživy, význam mateřského mléka a výhody kojení novorozenců s nízkou porodní hmotností. Práce se také věnuje určitým zvláštnostem kojení, které je třeba respektovat a znát u nedonošených novorozenců, zásadám správné techniky a vhodným polohám při kojení dříve narozených dětí. Neopomněla jsem uvést ani důležitost odstříkávání mateřského mléka, alternativní způsoby krmení, ale i překážky a problémy se kterými se matka a zdravotníci mohou setkat, a to jak ze strany dítěte, tak i ze strany matky.