Antropomorfní zobrazení ve výtvarném projevu gravettienu střední Evropy - Lukášová, Markéta (2010)
Nositelem výtvarného projevu mladého paleolitu je jednoznačně anatomicky moderní člověk (Homo sapiens) a geneze tohoto fenoménu je chápána jako projev moderního lidského chování a schopností - především symbolického uvažování a pojetí času a prostoru - které u předchozích lidských forem nepředpokládáme vůbec, nebo pouze sporadicky a ne v tak rozvinuté formě. Klíčem k jeho rozšíření a ukotvení ve společnosti byla pravděpodobně jeho výrazná kulturně-adaptivní funkce, která projektovala rozvíjející se komplexitu sociální struktury a zároveň zvýšenou potřebu komunikace a sebeidentifikace v době sílícího demografického růstu a konkurence v prostředí severní Eurasie.S ohledem na odlišný způsob realizace bývá tento projev tradičně studován v rozdělení na oblast západoevropskou, východoevropskou a tranzitní zóny středoevropskou a jihoalpskou, vyznačujícími se jak propojením západo-východních vlivů, tak specifickým lokálním charakterem.