Výskyt pooperačních komplikací u seniorů - Michalíčková, Renáta (2010)
Tato diplomová práce se zabývá výskytem dekubitů jako jednou z možných pooperačních komplikací u seniorů, kteří podstoupili operaci tlustého střeva pro kolorektální karcinom. Práce je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. V teoretické části je probrán mechanismus vzniku dekubitů obecně, možnosti prevence jejich vzniku. Dále se autorka zabývá kolorektálním karcinomem, jeho vznikem, stručně probírá základní diagnostiku a léčbu. V závěru teoretické části jsou uvedeny některé souvislosti onemocnění kolorektálním karcinomem se vznikem proleženin. Na základě těchto teoretických a literárních údajů stanovila autorka hypotetické faktory ovlivňující vznik dekubitů u pacientů operovaných pro onemocnění kolorektálním karcinomem. Tyto hypotézy se snaží doložit nebo vyvrátit statisticky zpracovanými daty, které shromáždila retrospektivně z ošetřovatelské dokumentace na Chirurgické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou v Praze.