Význam exprese receptoru pro epidermální růstový faktor a genetických alterací v jeho signální cestě pro predikci odpovědi na léčbu u spinocelulárních karcinomů hlavy a krku - Neuwirthová, Jana (2009)
Tato práce byla zaměřena na prognostický a prediktivní význam exprese receptoru pro epidermální růstový faktor (EGFR) a genetických alterací v EGFR signální cestě jako jsou aktivující mutace EGFR tyrosinkinázové domény, EGFR amplifikace a mutace K-ras. Exprese receptoru byla detekována imunohistochemickou metodou. Parafínové řezy byly vyšetřeny za pomoci laserové mikrodisekce, umožňující záchyt i méně častých genetických alterací v nádorových buňkách. Pro identifikaci mutací byla použita metoda PCR, pro detekci genové amplifikace metoda FISH. Za účelem odlišení pravé genové amplifikace od případů polyzomie byla amplifikace definována poměrem EGFR/CEP7 1,5 a více. Cílem této práce bylo zhodnocení výskytu sledovaných biomarkerů u spinocelulárních karcinomů hlavy a krku v korelaci k terapeutické odpovědi a přežití pacientů. Na základě výsledků práce lze tvrdit, že EGFR exprese má klinický význam spíše v nižších stadiích onemocnění, kde koreluje s rizikem recidivy tumoru. Byla prokázána př