Stanovení aktivity telomerázy u nádorů hlavy a krku - Mucha, Igor (2010)
V naší práci jsme se zabývali měřením aktivity telomerázy u maligních nádorů hlavy a krku. K měření jsme užili novou metodou duální TRAP v reálném čase, jež jak se ukázalo je vhodná ke kvantifikaci aktivity telomerázy (TA). Výsledky jsme potom korelovali se známými, standardně sledovanými parametry. Pro bližší představu o TA v organismu jsme také zkoumali vzorky sliznic onkologických pacientů, vzorky svalů a vzorky sliznic zdravých dobrovolníků. V neposlední řadě jsme v naší práci sledovali skupinu ALT (alternativní elongace telomery) pozitivních nádorů, kdy mechanismus ALT se zde zdál být markerem horší prognózy onemocnění jak ostatně naznačují některé již zveřejněné práce. Podařilo se především prokázat korelaci TA s diferenciací buněk nádoru, měření její aktivity tedy může pomoci při stanovování prognózy onemocnění a při výběru správné terapeutické modality. Potvrzuje se také že telomeráza je perspektivní místo působků biologické léčby.