Produkce CO2 v půdách: denní cykly - Sobková, Barbora (2010)
Produkce oxidu uhličitého v půdách spojená s degradací organické hmoty a dýcháním půdní orgnaismů/mikroorganismů variuje s časem v závislosti na teplotě a vlhkosti. Bylo vypracováno množství studií, které sledovaly produkci CO2 v časovém horizontu měsíců či let. Již podstatně méně jsou zdokumentovány diurnální trendy produkce. Cílem práce proto bylo posoudit vliv jednotlivých faktorů na průběh denního cyklu CO2 ve vybrané lokalitě a výsledky porovnat s výsledky jiných autorů.