Metoda LA-ICP-MS a analýza vzorků kulturního dědictví - Hušková, Simona (2010)
Při zkoumání archeologických artefaktů, v našem případě konkrétně štípané industrie ze silicitů („pazourků“), nás v podstatě vždy zajímá, odkud pochází surovina studovaného artefaktu. Již dlouhé roky se diskutuje mezi archeology a geology o možnosti rozlišit silicity z hlediska jejich geologického původu. Petrografickému a mikropaleontologickému výzkumu se to dosud daří jen zčásti především proto, že obvykle pracují s destrukční metodikou (provádění výbrusů, separace mikrofosílií). Až v posledních letech díky rozvoji analytických metod umožňujících stopovou analýzu by nám tyto metody mohly přinést světlo do problematiky. Předmětem této práce je optimalizovat metodu LA-ICP-MS a zjistit, zda je tato metoda použitelná pro danou oblast výzkumu a dále, pokud to bude možné, určit původ vybraných pravěkých artefaktů.