Úloha p38 kinázy v hematopoéze embryonálních kmenových buněk - Hanáčková, Markéta; Pacherník, Jiří, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Embryonální kmenové buňky mají schopnost sebeobnovy a diferenciace do všech buněčných typů daného organismu. Jsou proto velmi dobrým modelem pro studium buněčných procesů jako proliferace, diferenciace a apoptóza. Tato diplomová práce se zabývá metodikou hematopoetické diferenciace z embryonálních kmenových buněk s využitím systému tvorby embryoidních tělísek a testu tvorby kolonií, identifikací povrchových markerů na průtokovém cytometru a určováním hematopoetických buněk podle jejich morfologie. Ve druhé části práce byly prověřovány potenciální rozdíly v hematopoéze z embryonálních kmenových buněk, s ohledem na přítomnost p38 kinázy, a to srovnáváním exprese hematopoetických markerů u p38 deficientních a wild-type buněk.
Embryonic stem cells are capable of self-renewal and differentiation to all types of cells of given organism. Therefore, they are very good model for studying cell processes, such as proliferation, differentiation and apoptosis. This thesis concerns with methodology of hematopoietic differentiation from embryonic stem cells using embryonic bodies system and colony forming assays, and with identification of surface markers by flow cytometry and identification of hematopoietic cells by their morphology. Second part of this thesis examines potential differences in hematopoiesis from embryonic stem cells with regard to the presence of p38 kinase, by comparing expression of hematopoietic markers on p38 deficient and wild-type cells.
Vedoucí práce: Jiří Pacherník
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: embryonální kmenové buňky; krvetvorba; mitogenem aktivované proteinkinasy p38; embryonic stem cells; hematopoiesis; p38 Mitogen-Activated Protein Kinases; diplomové práce; master's theses