Úloha p38 kinázy v hematopoéze embryonálních kmenových buněk - Hanáčková, Markéta (2010)
Embryonální kmenové buňky mají schopnost sebeobnovy a diferenciace do všech buněčných typů daného organismu. Jsou proto velmi dobrým modelem pro studium buněčných procesů jako proliferace, diferenciace a apoptóza. Tato diplomová práce se zabývá metodikou hematopoetické diferenciace z embryonálních kmenových buněk s využitím systému tvorby embryoidních tělísek a testu tvorby kolonií, identifikací povrchových markerů na průtokovém cytometru a určováním hematopoetických buněk podle jejich morfologie. Ve druhé části práce byly prověřovány potenciální rozdíly v hematopoéze z embryonálních kmenových buněk, s ohledem na přítomnost p38 kinázy, a to srovnáváním exprese hematopoetických markerů u p38 deficientních a wild-type buněk.