Umění a biologie. Vztah morfologie lidského těla a jeho uměleckého zobrazení v antickém Řecku. - Špérová, Lenka; Urbanová, Petra, 1978 listopad 27.-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2010)
Diplomová práce se zaměřuje na aplikaci geometrické morfometrie na nebiologický materiál. Geometrická morfometrie umožňuje zkoumat tvarovou variabilitu a je často využívána v řadě biologických a antropologických studií. Vzorek 92 antických soch ze třech období (archaického, klasického a helénistického) a získaný získán z Galerie antického umění v Hostinné (Česká republika) a z Muzea antického sochařství a architektury v Litomyšli Česká republika) byl studován s cílem prozkoumat variabilitu zobrazovaných obličejů v antickém sochařství. Hlavy antických soch byly fotografovány ze dvou pohledů, laterálního a frontálního, a tvarová analýza byla založena na definici a vyznačení 25 a 14 význačných bodů pomocí série TPS programů. Hypotézy ohledně chronologického vývoje a přítomnosti sexuálního dimorfismu byly testovány vícerozměrnými statistickými testy.
The thesis was aimed to explore applicability of geometric morphometrics to non-biological material. Having been applied successfully in many biological studies, particularly those of anthropological interests, geometric morphometrics enables to describe shape differences and to examine the shape variations within a studied sample. Herein, a sample of 92 ancient Greek sculptures originating in 3 chronological periods (Archaic, Classical, Hellenistic) and housed at the Gallery of Antique Arts in Hostinné (Czech Republic) and the Museum of the Antique Sculpture and Architecture in Litomyšl (Czech Republic) was studied in order to describe and examine shape variation in sculpted facial morphology. Sculpted heads were photographed in frontal and lateral views and the shape analysis was carried out by using 25 and 14 landmarks respectively in TPS series program. Hypotheses in regards to chronological evolution and displayed sexual dimorphism were tested by multivariate statistics.
Vedoucí práce: Petra Urbanová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: antické sochařství; geometrická morfometrie; obličej; classical sculpture; face; geometric morphometry; diplomové práce; master's theses