Co vědí matky o prevenci osteoporózy u svých dětí ? - Recová, Iva, 1985- (2010)
Diplomová práce na téma „Co vědí matky o prevenci osteoporózy u svých dětí?“ shrnuje v teoretické části hlavní poznatky o problematice osteoporózy a její prevenci. Teoretická část práce se zabývá osteoporózou jako onemocněním, dále stavbou a funkcí kosti, hlavními rizikovými faktory, prevencí osteoporózy a také vlivem sociálního prostředí na utváření životního stylu. Cílem praktické části této diplomové práce bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit úroveň znalostí matek o osteoporóze a její prevenci, dále jejich postoje a skutečné chování v oblasti pohybové aktivity, kouření a výživy. Bylo také zjišťováno, zda matky provádí určitá preventivní opatření u svých dětí. Praktická část diplomové práce byla zaměřena na matky, protože právě matky jsou důležitým článkem v oblasti primární prevence osteoporózy.