Životní styl těhotných žen a tělesná hmotnost novorozenců - Gottvaldová, Romana (2010)
Diplomová práce na téma životní styl těhotných žen a tělesná hmotnost novorozenců je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá problematikou těhotenství, změnami organizmu ženy v těhotenství. Dále pak faktory, které mají vliv na průběh těhotenství a porodní hmotnost novorozenců jako výživa, kouření, alkohol, drogy, gestační diabetes. V praktické části byly zpracovávány a vyhodnoceny informace získané dotazníkovým šetřením. Dotazování probíhalo ve třech porodnicích v Brně a v porodnici ve Vyškově. Zjišťovaly se především sociodemografické údaje (bydliště, vzdělání, zaměstnání se zvláštním zohledněním expozice případným rizikovým faktorům) výživové zvyklosti, kouření, pití alkoholu, kofeinových nápojů a vysoce energetických nápojů během gravidity. Získané informace byly vyhodnoceny, statisticky vyhodnoceny a prezentovány pomocí tabulek a grafů. Z předem formulovaných hypotéz se potvrdila: nižší konzumace doporučených porcí potravinové pyramidy u žen s nižším vzděláním, nižší poro