Kouření zahraničních studentů na LF MU - Amchová, Petra; Hrubá, Drahoslava, 1938-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2010)
Cílem této práce bylo dotazníkovou metodou zjistit prevalenci kuřáctví a zhodnotit znalosti a postoje zahraničních studentů studujících na lékařské fakultě Masarykovy univerzity. V oblasti znalostí zjistit, zda existuje závislost na délce studia a v oblasti postojů, zda existuje závislost na kuřáckém chování. Výsledky šetření ukázaly, že téměř třetina mediků kouří. Jejich znalosti týkající se vlivu kouření na jednotlivá onemocnění jsou souhrnně velmi nedostačující, pouze ve třech případech z 15 lze hodnotit vědomosti o dané nemoci na dobré úrovni. Zda existuje vztah mezi znalostmi a dobou studia, se potvrdilo pouze u tří onemocnění, u ostatních 12 se závislost nepotvrdila. Postoje mediků k protikuřáckým aktivitám jsou celkově příznivé jak v oblasti ochrany nekuřáků, tak v motivaci k nekouření, avšak nepříznivé v oblasti pocitu dostatečných znalostí pro pomoc kuřákům v odvykání kouření. Zda jsou postoje ovlivněny kuřáctvím studentů, se prokázalo v případě souhlasu se zvyšováním cen cigaret.
The aim of this study was to determine through questionnaire method smoking prevalence and to assess knowledge and attitudes of Foreign students studying at Faculty of Medicine Masaryk University. In the field of knowledge to determine whether there is a dependence on the year of studies and in the field of attitudes, whether there is a dependence on smoking behavior. Survey results show that almost a third of medical students smoke. Their knowledge about the effects of smoking on individual diseases are generally very poor, only in three of 15 cases the knowledge is on good level. A relationship between knowledge and the year of studies has been confirmed only in case of three diseases, in case of the other 12 has not been confirmed. Attitudes of medical students to anti-smoking activities are generally positive in both non-smokers protection and the motivation for quitting smoking, but negative regarding sense of knowledge sufficient for quitting smoking assistance.
Vedoucí práce: Drahoslava Hrubá
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: kouření -- škodlivé účinky; nekuřáci; tabák -- škodlivé účinky; zahraniční studenti; foreign students; non-smokers; Smoking; Tobacco; diplomové práce