Kouření zahraničních studentů na LF MU - Amchová, Petra (2010)
Cílem této práce bylo dotazníkovou metodou zjistit prevalenci kuřáctví a zhodnotit znalosti a postoje zahraničních studentů studujících na lékařské fakultě Masarykovy univerzity. V oblasti znalostí zjistit, zda existuje závislost na délce studia a v oblasti postojů, zda existuje závislost na kuřáckém chování. Výsledky šetření ukázaly, že téměř třetina mediků kouří. Jejich znalosti týkající se vlivu kouření na jednotlivá onemocnění jsou souhrnně velmi nedostačující, pouze ve třech případech z 15 lze hodnotit vědomosti o dané nemoci na dobré úrovni. Zda existuje vztah mezi znalostmi a dobou studia, se potvrdilo pouze u tří onemocnění, u ostatních 12 se závislost nepotvrdila. Postoje mediků k protikuřáckým aktivitám jsou celkově příznivé jak v oblasti ochrany nekuřáků, tak v motivaci k nekouření, avšak nepříznivé v oblasti pocitu dostatečných znalostí pro pomoc kuřákům v odvykání kouření. Zda jsou postoje ovlivněny kuřáctvím studentů, se prokázalo v případě souhlasu se zvyšováním cen cigaret.