Změna kontrastní citlivosti po operaci šedého zákalu - Tajchmanová, Eva; Skorkovská, Šárka, 1953-; Masarykova univerzita. Klinika nemocí očních a optometrie (2010)
Téma diplomové práce je změna kontrastní citlivosti po operaci šedého zákalu. Teoretická část rozebírá oko jako zrakový orgán- anatomie čočky a zrakové dráhy. Dále se práce zaměřuje na problematiku katarakty- dělení, epidemiologie, indikace k extrakci šedého zákalu či chirurgie katarakty. Součástí práce je soubor testů k zjišťování kontrastní citlivosti a příčiny, které způsobují její snížení. Výzkumná část obsahuje soubor pacientů, u nichž byla porovnávána kontrastní citlivost před a po operaci katarakty pomocí vyšetřovací tabule Pelli- Robson.
The diploma work’s theme is the change of contrast sensitivity after a cataract surgery. The theoretical part analyses the eye like a visual organ- lens anatomy and visual track. Next part of content are problems of cataract- dividing, epidemiology, indication to cataract extraction or cataract surgery. Another part of the diploma work forms specification of the contrast sensitivity tests and decrease causes of the contrast sensitivity. The research part includes group of patiens, in whitch were compared contrast sensitivity on the Pelli- Robson letter chart before and after cataract surgery.
Vedoucí práce: Šárka Skorkovská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: katarakta; kontrastní citlivost; Contrast Sensitivity; Cataract; diplomové práce