Porovnáni propustnosti brýlových a kontaktních čoček - Podstufka, Josef (2010)
Cílem práce je na vybraném vzorku minusových brýlových a kontaktních čoček reprezentovat a ověřit metodu výpočtu optických parametrů ze změřené spektrální propustnosti ve zvolené oblasti viditelného spektra, především z výsledků měření početně stanovit indexy lomu pro odpovídající vlnové délky záření a z těchto vypočtených indexů lomu následným fitováním stanovit disperzní křivky a vzájemně je porovnat. Dále u Cauchyho disperzního vzorce zjistit do jaké míry se na přesnosti výpočtu podílí počet zvolených konstant ve vzorci. Na závěr pak veškeré změřené a vypočtené parametry porovnáme a ze všech získaných dat budeme interpretovat závěry.