Stanovení průběhu indexu lomu kontaktní čočky - Nováková, Kateřina (2010)
Tato diplomová práce se zabývá spektrální závislostí indexu lomu kontaktní čočky a různými aspekty, které jeho hodnotu ovlivňují. Průběh indexu lomu je zkoumán na základě měření propustnosti spektrofotometrem, z níž se následně vypočítají indexy lomu pomocí vzorce. Součástí práce je výklad zákonitostí šíření světla v optických prostředích, pojednání o základních metodách měření indexu lomu, spektrálních přístrojích a vlastnostech materiálů kontaktních čoček.