Propustnost brýlových skel v blízké ultrafialové oblasti - Hermanová, Alžběta, 1985- (2010)
Diplomová práce se zabývá propustností brýlových a kontaktních čoček v blízké ultrafialové oblasti. Teoretická část se zaměřuje na možný výskyt, účinky a možnosti monitorování ultrafialového záření. Následuje přehled materiálů používaných pro výrobu brýlových a kontaktních čoček. Ve výzkumné části jsou znázorněny spektrální charakteristiky minerálního skla, plastu CR-39, hydrogelových a silikonhydrogelových kontaktních čoček. Jednotlivé výsledky jsou graficky zpracovány pro usnadnění orientace, která optická pomůcka poskytuje nejlepší míru ochrany před škodlivým UV zářením.