Polarimetr - principy měření a ověření validity výsledků - Kulková, Martina (2010)
Diplomová práce shrnuje základní poznatky o polarizovaném světle - o jeho vzniku, vlastnostech a využití. Velká část textu je věnována polarimetrii a polarimetrickým přístrojům. Cílem práce bylo vytvořit přehledný text, který problematiku polarizace předkládá jednoduchou a srozumitelnou formou vhodnou i pro studenty středních škol. Součástí práce je návrh laboratorních úloh na polarimetrická měření a výzkum, který zjišťuje, jak probíhá výuka tématu polarizace světla na středních školách.