Kapilární separační metody v analýze metabolomu a složitých biologických matricí - Duša, Filip (2010)
Účinně rozseparovat komplexní směs látek je velmi důležitým předpokladem k dalšímu výzkumu chemických individuí obsažených ve směsi. K tomuto účelu bylo vyvinuto velké množství metod umožňujících analyty rozdělit podle jejich fyzikálně-chemických vlastností. Jedním z významných činitelů v komplexních biologických vzorcích jsou peptidy. V teoretické části práce je podán souhrn metod použitých pro jejich efektivní rozdělení, příp. kombinací těchto metod, jejich výhod a nevýhod. V praktické části se práce zabývá účinným rozdělením směsi peptidů z tryptického digestu hovězího sérového albuminu. Pro separaci byla použita off-line kombinace IEF v rozbíhavém toku následovaná reverzně-fázovou kapilární HPLC. Ze získaných výsledků byla sestrojena 2D vrstevnicová mapa zobrazující jednotlivé peptidy ve formě úzkých proužků. Pro potvrzení účinnosti separace byla dále využita metoda mikro kapalinové chromatografie s v laboratoři vyrobenou monolitickou kapilární kolonou na silikagelové bázi. Frakce