Equinní influenza - Blažejová, Hana (2009)
Equinní influenza (chřipka koní) je virové onemocnění dýchacích cest, které je vysoce nakažlivé v rámci citlivé koňské populace. Závažnost influenzy pro sportovní a dostihové koně vyplývá z klinického průběhu nemoci, rychlého šíření infekce a z trvalých následků, které může prodělané onemocnění na dýchacím aparátu koně zanechat. Koně, kteří chřipkou onemocní, musí být ihned vyřazeni z tréninku a při dostatečné rekonvalescenci se za pár týdnů vrátí do plné sportovní formy. Chřipku koní způsobují orthomyxoviry rodu A, které se na základě jejich povrchové struktury dělí na dva subtypy. Jejich důležitou vlastností je schopnost měnit se v čase. Tento antigenní drift je příčinou výskytu onemocnění také u vakcinovaných koní. Na trhu je sice množství vakcín proti koňské chřipce, ale ne všechny obsahují aktuální rody virů influenzy ohrožující danou koňskou populaci. Ve své bakalářské práci shrnuji dosavadní poznatky o equinní influenze a jejích možných následcích.