Porovnání denních a nočních odlovů v rámci biomanipulace rybí obsádkou ve vodárenské nádrži - Štěpina, Jan (2010)
Ačkoliv je rozdílná efektivita denních a nočních odlovů zátahovou sítí známá, víme málo o účinnosti pro jednotlivé věkové skupiny ryb, což je důležitý poznatek pro odlovy, které se zaměřují na určitou skupinu ryb (např. biomanipulace). V červenci a září 2009 se na malé vodárenské nádrži Hamry u Hlinska v Čechách (50 ha, maximální hloubka 12 m) prováděly denní a noční odlovy 100m zátahovou sítí s cílem porovnat účinnost a celkový rozdíl ve vzorcích v různou denní dobu. Celkem bylo provedeno 12 nočních a 39 denních zátahů. Rybí společenstvo nádrže bylo tvořeno především cejnem velkým (Abramis brama), ploticí obecnou (Rutilus rutilus) a okounem říčním (Perca fluviatilis). Celkem bylo v červenci a září zachyceno 6835 jedinců 9 druhů ryb a jeden mezidruhový hybrid. Vyšší relativní druhová pestrost byla zaznamenána v noci (5,5 druhu / zátah vs. 4,5 druhu / zátah). Noční odlovy byly v početnosti významně účinnější než denní (427,7 jedince / zátah vs. 42,9 jedince / zátah). Podobně, v noční