CO2 v jeskyních Moravského krasu - Rakušan, Michal (2010)
Koncentrace CO2 v jeskyních řídí krasové procesy jako je růst nebo koroze speleotém. Cílem práce bylo lepší pochopení faktorů ovlivňujících aktuální hladiny oxidu uhličitého v jeskyních. V rámci dlouhodobého monitoringu v Amatérské jeskyni a jeskyni Býčí skála byly sledovány koncentrace CO2 v závislosti na vnějších a vnitřních podmínkách. Výsledky ukázaly, že pozitivní toky CO2 do jeskyně jsou pravděpodobně sumou toků z epikrasu a jeskynních sedimentů. Toky CO2 z jeskyně jsou spojeny s ventilací jeskyně.