Studium geneticky významných znaků křišťálových křemenů z vybraných lokalit - Kontár, Martin (2010)
Práce je zaměřena na studium geneticky odlišných vzorků křemene - lokality strážeckého moldanubika: Brtnice a Rousměrov - pegmatity; lokality silezika: Vernířovice a Krásné u Hraběšic - křemeny alpské parageneze, Žulová - hydrotermální křemenné žíly z granitů žulovského plutonu a Jeglowa - nízkoteplotní hydrotermální žíly z kvarcitů. Na základě chování uzavřených systémů v inkluzích bylo stanoveno jejich chemické složení a hustota. Byly určeny parametry, jež jsou schopny rozlišit genetické rozdíly mezi vzorky vybraných lokalit. Rovněž byly stanoveny parametry, jež rozlišující nejsou. Bylo prokázáno, že kombinace metod studia poměru izotopů kyslíku 16O/18O a studia fluidních inkluzí je schopna rozlišit geneticky rozdílné vzorky.