Pedologické poměry sv. okolí Oslavan mezi Neslovicemi a Padochovem - Pešák, Lubomír (2010)
Předložená práce shrnuje nové pedologické poznatky v sv. okolí Oslavan. Získaná data poukazují na mírné znečištění lesních půd především v Ah horizontu imisním spadem, kde byly zaznamenány především vyšší obsahy Hg a Cd. U zemědělských půd se jedná o kombinaci hnojení a imisního spadu. Zjištěné hodnoty potenciálně rizikových prvků se měnily v jednotlivých horizontech v závislosti na probíhajícím pedogenetickém procesu (braunifikace, ilimerizace), pH, množství a charakteru opadu, kvalitě humusu a množství organické hmoty a na nasycení sorpčního komplexu.